SE*Pelumi's Snow White
"Snow"

Kastrerad Maine Coon

Född:

2015-11-20

w 62

- Vit grönögd

(Fel ögonfärg i stamtavlan)

Länk till Stamtavla

Genetiskt:

a 09 21

- Blåagouti med vitt

Tester:

HCM-skanning:

Normal

2017-01-13

2018-03-20

2019-01-30

DNA:

Fritestad för PK-def, PK, HCM, SMA m.fl. -

HD:

1/1

Utställning:

Resultat:

NOS 2016-08-27

EX1

NOS 2017-09-16

CAC

NOS 2017-09-17

CAC

SOL 2017-11-04

CAC - Champion

SOL 2017-11-05

CACIB

Om Snow

Snow är en jättemysig tjej som hälsar på alla besökare - ofta redan i dörren.

 

Hon vill gärna ligga på ställen där hon har uppsikt över hela lägenheten, men det betyder för det inte att det behöver vara en hög placering. I min förra lägenhet spenderade hon den mesta tiden på hallmattan eller i soffan snarare än på ett högt klösträd.

 

Hon kommer oftast för att stå & trampa på magen min när jag ligger på rygg & ser serier. Om man istället sitter upp & klappar henne så går hon fram & tillbaka eftersom hon älskar att stångas.
Det spelar ingen roll om hon sover när man lockar på henne så kommer hon direkt för att stångas & gosa, så om någon vill skulle hon nog kunna gosa hela dagarna!

Däremot tycker hon det är lite för varmt att ligga i knät eller ligga på en någon längre stund så hon ligger hellre precis bredvid, gärna med en utsträckt tass för att bokstavligen "hålla" fysisk kontakt.

 

Här har hon varit bossen på det omärkbara sättet. Om några andra bråkat så har hon bara gått dit & stirrat på de så har de slutat.

Efter kastreringen har hon inte orkat bry sig lika mycket om att motverka bråk utan orsakar faktiskt en del tjafs själv. Vet inte om det egentligen är klantiga lekinviter när hon daskar till andra för hon ser inte ut att vara ute efter bråk.

Sällskap

Hon tycker verkligen inte om livliga unga katter, först när hinner bli kring 6-10mån minskar hon ner på morr & fräs. Om de stör henne när hon sover blir hon arg & vill verkligne inte leka med de förrän de är långt över året gamla.

 

Men hon vill verkligen ha någon att sova med & tvätta för hon försöker ändå tvätta de små ibland (bara för att bli sur när de hellre vill leka).

 

Sen hennes bästis flyttade för många år sen & hon själv blev "vuxen" så är det väldigt sällan som hon leker. Hon kan dra nåt race nån gång & också brottas om hon får invit.
Men hon har märkt att det inte är så många som vill leka med henne för att hon bits för hårt så hon har som slutat. Visar inte heller mycket intresse för leksaker.

När hon bodde på prov med Pollan så ville hon plötsligt leka så hon hindras nog av de yngre katterna.

Därför vill jag att hon ska ha minst en fullvuxen kattkompis i sitt nya hem.

 

Hon är väl ganska likgiltig gällande hunden, så en lugn hund i hemmet kan ev. funka, men det är inget hon är intresserad av att ha som sällskap. Stjäla hundbädden gör hon däremot gärna!

 

Eftersom hon gärna vill gosa så har hon kommit på att barn också kan klappas & söker kontakt.

Men om de skriker & busar mycket så blir hon alldeles stirrig så alltför unga barn är nog en dålig idé.

Päls

Man bör vara medveten om att hon lossar päls i princip hela året om, mörka klöspelare eller kläder är inte att rekommendera!

 

Efter kastreringen har pälskvalitéten ändrats så att hon får tovor någon gång per år. Främst under magen & i armhålorna om hon blir fuktig så hon lämpar sig inte för att vara ute & bli blöt.

 

Har (som det går att se på bilderna) testat rakning men hon är än mindre förtjust i det än att bli kammad. Hon tycker det är obehagligt i flera månader innan pälsen växer ut igen. Det rycker i huden & hon tvättar sig mer för att det känns konstigt med kort päls.

Jag har ändå inte behövt borsta henne ofta eller regelbundet utan bara hållt koll så att det inte börjar bli några tovor.

Det rekommenderas inte att raka/klippa bort tovor för det blir bara nya tovor sen när pälsen växer ut så att man måste klippa hela tiden. Kamma är bättre.

 

Hon har också fetsvans som inte gått över sen hon blev kastrerad. Men den ser bara flottig ut, hon har inte fått någon inflammation av den någon gång.

 

.~*~.

 

Eftersom hon lossar så mycket päls som hon gör så spyr hon ofta upp hårbollar.

Ofta spyr hon då upp  galla eller lite mat kasnke 1 gång per dag i några dagar innan hårbollen kommer upp.

Hantering

Hon är inte van tandborstning men kan kanske lockas till det med en god djurtandkräm. Skulle ev. gärna tugga på färska kycklingvingar/-halsar för att underhålla tänderna, hon smakar gärna rått kött när jag gett. Har bara inte kunnat erbjuda det att tugga på för att hunden skulle sluka de innan katterna hann smaka.

 

Mina katter är vana vid att jag lägger de på rygg när jag klipper klorna på de, hon har alltid tyckt att det är lite obehagligt eftersom hon glider ner från knät.


Hon kan låta väldigt illa vid både kloklippning & kamning, men har aldrig mer än markerat lätt att hon inte vill. Oftast ligger hon still om man säger åt henne att vänta.

Vid borstning tycker hon att svansen & "byxorna" är värst, sen självklart när man kammar ut tovor.


Sköter sig ibland vid dusch. Hon är inte en sån som får totalpanik & gallskriker, men hon gillar det inte.

Hälsa

Att flytta hemifrån vid 12v var tydligen för tidigt för henne för hon började snutta på tyg när hon kom till mig, det slutade hon med kort efter & har inte gjort igen.

Hon gllar också att tugga på plastpåsar & annan plast, så det bör ni vara försiktig med att ha framme. Har perforerat några fodersäckar & soppåsar så vilken typ av plast kan variera, kablar verkar däremot inte vara av intresse.

 

Vet inte om hennes misstänkta Pica förvärrades efter kastreringen men jag har kommit på henne flera gånger med att äta & spy upp nedkissat sågspån. Däremot har några andra katter gjort detsamma så jag har misstänkt att någon av de fertila katterna har någon speciell lukt i sitt kiss.

Kan ju vara bra om ni inte använder träpellets/PeeWee i kattlådorna, även om det nu är mindr farligt att äta än kattsand.

 

.~*~.

 

Ett annat av hennes ungdomsproblem har följt med henne hela livet - om maten tar slut i skålen & hon hinner "kolla" efter mat flera gånger så hetsäter hon tills hon spyr när man lägger upp mat... varje gång!

 

Lösningen är enkel, låt aldrig skålen bli tom & om den blir det så lägg bara dit lite så att hon inte kan äta för mycket som sen kommer upp direkt.

Det verkar inte vara något fysiskt fel på henne men jag har funderat på om hon ev. kan ha en magmun som sluter lite dåligt eller känslig strupe för det kan hända att hon spyr även när hon ätit mindre mängd (även blötmat)... då direkt i skålen. Känns lite som att hon sätter i halsen, men då tuggar hon ju sällan heller.

Om man avbryter henne när hon börjar hulka medan hon äter så kan man oftast avbryta innan det kommer upp så verkar av den anledningen nästan psykiskt.

 

Trots det tillfälliga hetsätandet så är hon inget matvrak utan äter (än så länge) inte mer än hon behöver när hon har fri tillgång. En aktiveringsskål är däremot att rekommendera.

Äter mest torrfoder men tycker om blötmat & ibland också MUSH. Får för sig i perioder att hon inte tycker om det & sen i andra perioder är hon som galen i det.

 

.~*~.

 

Hon var tänkt till avel så hon är hälsotestad för väldigt mycket.

Hon pensionerades inte av hälsoskäl utan för att hon förlorade två kullar (5 resp. 3 kattungar) & det blev kejsarsnitt för att få ut den andra kullen. Hon var värksvag & hade ev. en bakterieinfektion som vi inte visste om.

 

Den enda sjukdom hon haft är en bruten klo. Den växer lite konstigt & saktare än de andra & får inte riktigt en "krok" längre men hon besväras inte av den.

 

Tog tandsten på henne hösten -21 pga att jag tyckte hon var lite röd i tandköttet men de tyckte att hon såg fin ut i munnen & att det inte fanns mycket att ta.Tycker hon alltid haft lite rödare tandkött närmast tänderna, så det är inget nytt. Har inte kollat om hon fått mer tandsten.