Outcross/Utparning/Kontrollavel

Om Outcross

- Snabbt skrivet, bättre beskrivning kommer -

 

Outcross kan göras för att:

  • Vidga avelsbasen - T.ex. i en ras med få obesläktade avelsdjur
  • Öka den genetiska variationen - T.ex. om avelsbasen i en ras varit liten under längre tid
  • Få in nytt blod - T.ex. om en sjukdom drabbat de flesta
  • Ändra eller förstärka ett attribut - T.ex. få in en ny färg/mönster eller öka storleken på öronen eller nosen

 

Jag har börjat arbeta med Outross av de två första anledningarna.

 

Det är ett långsiktigt arbete eftersom första Outcrosskullen (F1 - Foundation 1) alltid får rak päls på Devon. Genen som orsakar lockarna behöver ärvas från båda föräldrarna & genen finns bara på Devon.

Dvs om man inte räknar Sphynx som använder Devon i sina  Outcross-program. Men de har ännu mindre avelsbas än Devon & nakengenen behöver kattungarna bara få från ena föräldern för att den ska synas.

 

I andra generation (F2) så har man rent teoretiskt 50% chans att få lockiga ungar, men Hälges bror Pelle fick 4st rakhåriga ungar i sin första kull.

Den teoretiska chansen är just bara det - teoretisk - för det ska, teoretiskt, bli 50/50 hanar & honor i en kull & under mina första 7 kullar så fick jag 18 hanar & 4 honor.

Men ingen statistik funkar bra på mindre än 100 exempel så det ska tydligen jämna ut sig & på bara 4 kullar till har jag ändrat statistiken till 21 hanar & 13 honor.

 

Men det är inte heller så enkelt som att man sparar de lockiga ungarna i andra kullen...

När man gör Outscross så får man en massa nya gener som gäller utseende så att kattungen kan vara lockig men inte alls se ut som en Devon utan mer som de andra förfäderna.

Eftersom Hälges mamma är huskatt så har han alla möjliga gener som påverkar utseendet som man inte kan förutse.

När man gör en utparning med en raskatt så vet man i alla fall att de länge avlats för ett visst utseende, temperament & annat så att man "vet vad man får" på ett annat sätt. Men det är inte alltid bra heller för vissa raser har avlats så länge för ett specifikt attribut (t.ex. huvudform eller öronställning) att det blivit så förstärkt att det "tar över" hos ungarna... det kan ju också vara ett attribut som Devon inte ska ha...


För att minska risken att man tar in ett utseende i rasen som inte överensstämmer med rasstandarden behöver man välja att spara den kattunge som har bäst typ, även om den kanske är rakhårig.

I så fall har man fortfarande bara 50% chans för lockighet i generation 3 (F3) & det kan ju pågå i flera generationer till...

Har man däremot sparat en lockig unge så finns det ingen chans att få rakhåriga ungar längre.

 

- Fortsättning kommer -

Outcross F2-kull

Min tionde kull blev också min första Outcrosskull - Imperiets dotter-kullen.

Där var pappa F1 efter en Abessiner pappa & en Devon Rex mamma.

Vad gör man med alla rakhåriga ungar som föds?

- Snabbt skrivet, bättre beskrivning kommer -

 

Ja, där behöver vi som arbetar med Outcross hjälp av er som vill köpa kattunge så att de får kärleksfulla hem även om de saknar lockar.

 

De har får stamtavla precis som "vanliga" Devon men det står inte Devon Rex i stamavlan på en kull efter en rakårig förälder utan det står "XSH (DRX)" vilket betyder "Icke godkänt korthår - Målras Devon Rex".
De ungar som är lockiga kan ställas ut på utställning efter de är 1 år gamla & ändras till Devon Rex - så länge de uppfyller rasstandarden även på de andra delarna.

 

Men eftersom lockigheten är det största kriteriet för Devon så kan inte en rakhårig katt ställas ut som Devon.
De går alltså inte att ändra & därför säljs de till nedsatt pris.