Inavel & sjukdomar

Inavel - Ett komplicerat begrepp

- Kommer -

Är en huskatt friskare än en raskatt?

- Snabbt skrivet, bättre beskrivning kommer -

 

Det du betalar för när du köper en katt med stamtavla är att man vet att föräldrarna är "kända" i flera generationer.

 

Det talas om att "blandraser är friskare" - men det gäller hund!
Det gäller också bara första generationen mellan två renrasiga hundar eftersom (om man nu inte blandar två liknande raser) på så sätt undviker de flesta genetiska sjukdomar som finns i raserna.
Det har också med genetisk variation att göra men även blandrashundars "avel" "kontrolleras" delvis eftersom även de med blandraser inte medvetet parar med nära släktingar.


Om man jämför hundar med hur de flesta huskatter blir till så började det någon gång med några katter "i byn", de katterna parade sig sen med varandra & sen fortsatte det så.

Även om hankatter kan gå flera mil för parning så kommer de inte göra det om deras syster/mamma/mormor etc. bor i huset brevid! Man går ju inte över ån efter vatten!


De flesta ungar som fötts har sen sålts till grannar eller resten av samhället & beroende på storleken på samhället så har alltså bror/syster, far/dotter, morfar/barnbarn etc varit de som ofta parat sig med varandra.
Självklart kommer det då & då en ny katt "till byn" men den paras ju fort med en av de inavlade katterna & sen snart igen med en släkting.
I motsats till vad folk tror så föds inte inavlade ungar med två huvuden & grejer... så enkelt är det inte! Det börjar med att alla börjar få samma färg, sen utvecklar de sjukdomar som succesisvt dödar yngre & yngre katter & först efter det (eller några steg till) kommer missbildningar.

 

Så när man talar om "inavelsgrad" på raskatter så kommer det inte ens i närheten av vad som faktiskt pågått på huskatter gång på gång... på gång... sen 80-talet eller mer.


Det händer då & då att far & dotter-parning görs även på raskatter men då är tanken att en sån parning inte ska upprepas på många generationer igen för att udvika att "dåliga" gener dubblas.
De flesta uppfödare siktar på att inte ha några släktingar dubblade på 4-5 generationer (dvs i den fysiska stamtavlan).


Så med den informationen märker ni säkert själv både att "inavel" & det där att huskatter skulle ha större chans att vara friska är en sanning med modifikation...

Så varför påstås det fortfarande?

- Snabbt skrivet, bättre beskrivning kommer -

 

Några anledningar till att det inte finns någon statistik över hur många huskatter som blir sjuka & dör av ärftliga sjukdomar & inavel är ju tyvärr pga hur huskatter lever i Sverige:

* Majoriteten är inte försäkrade (majoriteten av statistik fås från försäkringsbolag)

* De tas inte till Vet. om de blir sjuka (om de inte besöker Vet. finns det ingen fakta om de, numera får inte heller journaler delas)

* Majoriteten av utekatter dör i ung ålder för att de t.ex. blir överkörda (& de hinner därför inte utveckla vissa sjukdomar)

* De som dör av oförklarliga anledningar hemma obduceras extremt sällan

 

I motsats så är de flesta raskatter:

* Försäkrade

* Tas till Vet. & utreds för sjukdomar

* Innekatter så att de inte dör av "yttre åverkan" innan sjukdomar hinner utvecklas

* Många som dör oförklarligt i hemmet obduceras (om än så bara för att få ut livförsäkringen, men även där finns ett mörkertal när t.ex. åldern gör att livförsäkringen är borta eller ägarna helt enkelt har för stor sorg)

 

Bara för att det finns ett enormt mörkertal gällande sjukdomar på huskatter så betyder det ju inte att de är friskare.
En studie som gjordes på HCM (Hypertrofisk kardiomyopati - en hjärtsjukdom som ofta dödar knall & fall) för många år sen visade att huskatter var mest drabbade. De Devons som bidrog i studien var ett fåtal men trots det så testar många uppfödare för det idag.

 

Sjukdomar som benämns som "rastypiska" heter inte så för att de är "vanliga" i rasen utan det har upptäckts att det finns i rasen & hälsoprogram har tagits fram för att försöka eliminera sjukdomen från rasen helt.
Det finns inga hälsoprogram för huskatter så de kan ha alla sjukdomar som är "rastypiska" för alla kattraser med skillnaden att sjukdomarna bara fortsätter spridas utan att någon vet om att de finns där...