Devon Rex & Allergi

Devon Rex är inte "allergivänlig"!

Det är bara en väldigt svårdödad myt...

 

Eftersom jag har både hund & annan kattras hemma så går det inte heller att "testa" hos mig.

Jag kan gå med på att testa låta vuxna katter bo på prov av den anledningen, men inte kattungar.

Om kattallergi

- Snabbt skrivet, bättre beskrivning kommer -

 

Allergi är högst individuellt, både från person till person & från katt till katt.

 

De enda raser som vetenskapligt bevisat har mindre av ett av de allergiframkallande proteinerna är Sibirisk Katt & Neva Masquerade.

Eftersom de bara har mindre av det vanligaste allergiframkallande proteinet så kan det variera hur mycket de har. Det beror också på vilka katter som paras med varandra så det händer att samma person reagerar på t.ex. mamman men inte dottern eller tvärt om.

Är man allergisk mot något annat än just det proteinet (finns några stycken) så reagerar man även på de. Men man kan behöva besöka flera innan man hittar en man tål.

 

Det spekuleras mycket om att andra raser är allergivänliga eller har mindre av det proteinet men att testa en katt för mängd allergener kostar några tusen.

Under tiden som de försökte få fram ett tillförlitligt sätt att testa Sibirisk Katt så upptäckte de också att allergenerna når mätbar mängd först kring 11-13v & fortsätter att öka upp till 16v. Så det kan hända att man man börjar reagera på en kattunge senare.

Varför säger så många att de är allergiska

men tål en specifik ras?

- Snabbt skrivet, bättre beskrivning kommer -

 

Det går att immunicera sig delvis vid pälsdjursallergi om man har lindriga besvär & inte samtidigt har astma.

Av den anledningen rekommenderar många alla raser som finns som "allergivänliga" för att de kan leva med sina, de är inte medvetna om att man kan immunicera sig.

De tror alltså att de tål en viss ras när de egentligen tål sina egna katter & ev. andra katter med liknande mängd & typ av allergener.

 

Det tar flera veckor innan kroppen vänjer sig vid allergin & det är inte säkert att alla symptom försvinner efter det heller.

Sen om man t.ex. reser bort från katten en vecka så får man börja om med immuniceringen.

Om man blir förkyld eller t.ex. har pollenallergi får man räkna med att få tillbaka besvären under de perioderna.

 

De flesta allergiker som lever med andra raser än de ovan har besvär någon gång & anpassar hemmet för att minska besvären (dammsuger inte utan våttorkar bara, har luftrenare, inga katter i sovrummet m.m.). Vissa äter ändå antihistamin varje dag.

 

 

Har man yngre barn med allergi bör man avstå eftersom de i flera fall utvecklat allvarligare problem. Det är flera som fått omplacera sina Devons för att barnet fått utslag & i värre fall även astmatiska problem.