Att köpa kattunge

Devon Rex är inte "allergivänlig"!

Det är bara en väldigt svårdödad myt...

 

Eftersom jag har både hund & annan kattras hemma så går det inte heller att "testa" hos mig.

Jag kan gå med på att testa låta vuxna katter bo på prov av den anledningen, men inte kattungar.

 

Läs mer om allergi här.

Att köpa kattunge

- Snabbt skrivet, bättre beskrivning kommer -

 

Jag har inga kölistor utan försöker matcha rätt kattunge med rätt hem, så jag kommer ställa många frågor! ;)
Mail eller meddelande funkar därför bäst som första kontakt.

 

Jag vill att ni besöker kattungarna så att de själva får välja vem de vill bo med. Många gånger så är det inte den kattunge som ni vill titta på som blir förälskad i just i er!

Jag vet inte hur kattungar väljer sina familjer, om det är på lukt eller något annat, men än så länge har de inte haft fel!


Katter har väldigt starka personligheter att ta hänsyn till också.

Om man parar ihop busfröet i kullen med en lugn äldre katt så blir det naturligtvis problem förr eller senare. Att försöka matcha ihop katter pga temperament eller vem de väljer är det närmaste vi kan komma att gissa hur personkemin kommer vara mellan katterna i nya hemmet. Ni har säkert någon person som personkemin verkligen inte funkar med, katter är likadana. Tänk om du skulle behöva leva med den personen varje dag...
När det kommer till katter så kan de verka tolerera varandra & bara småbråka i 2-4 år innan "smekmånaden" är över & de blir osams på riktigt så att någon behöver omplaceras eller i bästa fall att den vildare då nöjer sig med nytt sällskap, därför är det viktigt att man tänker på katternas personligheter när man skaffar katt.


Eftersom personligheter börjar synas först efter 8v så tas inte besök emot förrän efter de börjat utveckla sina personligheter & fått sitt första vaccin (för deras säkerhet), helst tidigast kring 10v.


De kan inte tingas på besöket utan vi ska båda tänka över beslutet i lugn & ro. Det är så lätt att dras med när småttingar studsar runt eller ligger & myser i knät, väl hemma igen kan det kännas helt annorlunda & jag vill inte att ni ska ta några impulsbeslut som kattungen sen får lida för.

 

Ingen kattunge flyttar från mig före 14v ålder eller tidigare än ungefär en vecka efter kastrering dvs upp till 17v ålder.

När kattungarna flyttar är de vana vid kloklippning, vet ett "kommando" som betyder "Nej/Sluta" & kan oftast sina namn plus någon annan typ av "lockning".

 

Kattungar levereras:

 • Med SVERAK-stamtavla

 • Vaccinerade 2 gånger

 • ID-märkta

 • Veterinärbesiktade (max 7 dagar)

 • Kastrerade

 

De får med sig:

 • Information om försäkringarna de haft i Folksam (innan lev.)

 • Mat för första tiden

 • Delvis använt träpellets till kattlådan

 • Leksaker

 • Filt med doft från mamma & syskon

 • Mapp med alla papper

Varför inte ensam katt?

- Snabbt skrivet, bättre beskrivning kommer -

 

Devon Rex är en väldigt social ras & de har ett behov av sällskap av annan katt som andra raser ofta inte har.

Det behovet kan varken människor eller andra djur ersätta.

 

Det är inte bara något vi uppfödare påstår utan katter leker på ett annat sätt än hundar, jagandet är hunden gärna med på men ofta inte brottningsmatchen som jakten brukar avslutas med. En människa kan (eller bör) inte heller brottas med katten eller över huvudtaget leka med händerna utan leksak mellan för det slutar förr eller senare med bit & klös från kattens sida som sen är svårt att vänja bort & ofta ökar i intensitet med tiden.

Katter har också ett stort behov av att tvätta & bli tvättade som är svårt att ersätta även om vissa hundar kan göra det bra.


Bland annat därför säljer jag inte kattungar som ensam katt om de inte tydligt visat att de vill vara ensamma som små... & det har inte hänt än!

 

Jag har haft ett fåtal som faktiskt kunnat "roa sig själva" med leksaker & hellre sovit ensam istället för i hög, men med tiden har även de blivit beroende av sitt kattsällskap & sökt kontakt med andra katter.

Oftast har jag kattungar som inte leker förrän någon annan leker samtidigt, som t.o.m. går & väcker en annan katt för lek istället för att börja leka själva.

Jag har haft kattungar som skrikit i högan sky när de inte sett de andra katterna eller vaknat & upptäckt att sovsällskapet inte längre är kvar när de vaknat.

Alltså ungar som har ett så starkt behov av att umgås med andra katter att de inte vet vad de ska ta sig till om det inte finns en annan katt i närheten.

 

Forskning visar att 12v är för tidigt för de flesta kattungar att flytta & att det då kan orsaka beteendeproblem. Ofta beror de beteendeproblemen på att kattungen fått separationsångest när den flyttar & inte har en annan katt att knyta an till. Beteendeproblemen yttrar sig bl.a. som överdrivet snuttande/tvättande, skygghet & aggressivt beteende.

 

2023 höjdes äntligen leveransåldern på kattungar stambokförda i SVERAK till 14v men de flesta mår ännu bättre av att få stanna ännu längre hos uppfödaren.

 

Men det är inte bara den sociala biten utan också aktivitetsnivån som påverkar.

 

Devon Rex räknas till de "aktiva raserna" & om de inte får utlopp för all sin energi blir de, precis som hundar, understimulerade.

Att ha en lekkompis med samma aktivitetsnivå & favoritlekar motverkar det så att de roar varandra så att ni behöver avsätta mindre tid varje dag till att själva aktivera katten.

 

En Devon utan sällskap kan bli deprimerad & hängig eller då understimulerad. När de blir understimulerade så börjar det snabbt gå ut över möblemanget, allt i hemmet blir leksaker istället för de kattleksaker ni vill att katten ska leka med.
Om det finns en annan katt med lägre aktivitetsnivå så blir den fort en leksak den också, vilket sällan uppskattas & osämja uppstår...

Bara för att kattungarna växer upp med min hund så betyder det inte att de per automatik gillar alla hundar.

 

Har haft några som älskar hunden (& även andra hundar), några som är likgiltiga & några som undvikit eller varit rädd för henne under sin uppväxt.

 

Hon är väldigt lugn & leker aldrig inne så katterna brukar bli skrämda när det kommer större eller livligare hundar på besök.

Pris - en invecklad fråga

- Snabbt skrivet, bättre beskrivning kommer -

 

Det du betalar för när du köper en katt med stamtavla är att man vet att föräldrarna är "kända" i flera generationer.

 

Det talas om att "blandraser är friskare", men det gäller hund. Det gäller också första generation eftersom (om man inte blandar två liknande raser) på så sätt undviker genetiska sjukdomar som finns i raserna.
Det har också med genetisk variation att göra men även blandrashundars "avel" kontrolleras delvis.
Om man jämför med hur de flesta huskatter blir till så började det med några katter "i byn", de katterna parade sig sen med varandra & sen fortsatte det så. Även om hankatter kan gå flera mil för parning så kommer de inte göra det om deras syster/mamma/mormor etc. bor i huset brevid...
De flesta ungar har säljts till grannar eller resten av samhället & beroende på storleken på samhället så har alltså bror/syster, far/dotter, morfar/barnbarn etc varit de som ofta parat sig med varandra.
Självklart kommer det då & då en ny katt "till byn" men den paras ju fort med en av de inavlade katterna & sen snart igen med en släkting.
I motsats till vad folk tror så föds inte såna ungar med två huvuden & grejer...

 

Så när man talar om inavelsgrad på raskatter så kommer det inte ens i närheten av vad som faktiskt pågått på huskatter gång på gång... på gång... sen 80-talet eller mer.
Det händer att liknande parningar görs även på raskatter men många siktar på att inte ha några släktingar under 5 generationer (den fysiska stamtavlan).
Så med den informationen märker ni säkert själv både att "inavel" & det där att huskatter skulle ha större chans att vara friska är en sanning med modifikation.

En anledning till att det inte finns statistik på hur många som blir sjuka pga inaveln är just


Men du betalar också för att föräldrarna är testade (beroende på uppfödare) för sjukdomar som rasen kan vara i riskzon för att utveckla.

Jag testar mina honor för HCM (enligt PawPeds hälsoprogram, dvs nästan årligen), HD, Patella & DNA-tester.

Jag hittar däremot inte alltid en pappa som är likvärdigt testad.

 

Med tanke på att jag gör alla de testerna & dessutom kastrerar innan leverans (med lång resa till den Veterinär som gör det) så borde jag ha högre pris än de uppfödare som inte gör de sakerna men det kändes som att priserna rusade under Covid & det blev för högt.

 

Jag sänker däremot inte priset på kattungar innan de är ett år gamla eftersom de på alla sätt & vis räknas som kattungar tills dess.

 

Omplaceringar:


Jag sätter pris på omplaceringar uträknat från beräknad livslängd, oftast med en säkning på 1000kr/år från inköpspris.

 

Det känns verkligen inte logiskt för mig att en katt som har mer än halva livet framför sig ska säljas för 1/10 av vad en kattunge kostar!!!